Celovite carinske rešitve za nemoteno poslovanje

Uvoz in izvoz blaga sta ključna elementa poslovanja podjetja na mednarodnem trgu. Pri izbiri ustrezne carinske obdelave blaga sta postopka 40 in 42 pogosto v ospredju. Oba postopka omogočata učinkovito in zakonito pretakanje blaga čez meje, vendar imata svoje značilnosti in uporabo glede na specifične potrebe podjetja.

Carinski Postopek 40: Uvoz sprostitev blaga v prost promet + -

Postopek 40 se nanaša na uvoz blaga v državo. Pri tem postopku se blago sprosti v prost promet po plačilu morebitnih uvoznih dajatev, carinskih in drugih dajatev. Ta postopek omogoča hitro sprostitev blaga na trg brez dodatnih omejitev ali obveznosti po plačilu ustreznih dajatev.

Carinski Postopek 42 + -

Enako kot pri postopku 40, postopek 42 omogoča sprostitev v prost promet.

Za blago, ki je uvoženo in sproščeno v prost promet v državi članici, se DDV plača v tej državi članici. Če je ob uvozu že jasno, da je uvoženo blago namenjeno drugi državi članici, se DDV obračuna v končni namembni državi članici. To vodi do oprostitve plačila DDV ob uvozu, saj sledi davčno oproščena dobava znotraj Evropske unije ali prenos blaga v drugo državo članico.

 

Za blago, ki je uvoženo in sproščeno v prost promet v državi članici, se davek plača v tej državi članici. V primeru, da je ob uvozu že gotovo, da je uvoženo blago namenjeno v drugo državo članico, se davek plača/obračuna v končni državi članici. Gre za oprostitev plačila davka ob uvozu na podlagi tega, da uvozu sledi davkov oproščena dobava znotraj EU ali dobava blaga v drugo državo članico.

Stopite v stik z nami že danes.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.